zaterdag 27 oktober 2007

Woord van God

“Woord van God” (Woord van de Heer), betekend niet altijd “De Bijbel”

Sommigen denken dat de uitdrukking “het woord van God” in de Bijbel altijd naar het Heilige Schrift verwijst. Vaak betekend dit het niet, maar verswijst naar Jezus, inspiratie, en de mondelinge preek van het Evangelie.

Jesaja 55: 10-11
"Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel en daarheen niet terugkeert zonder eerst de aarde te doordrenken, haar te bevruchten en te laten gedijen, zodat er zaad is om te zaaien en brood om te eten zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit mijn mond: het keert niet vruchteloos naar mij terug,niet zonder eerst te doen wat ik wil en te volbrengen wat ik gebied”.

Lukas 3:2-3
"Toen Annas en Kajafas hogepriester waren, kwam het woord van God tot Johannes, de zoon van Zacharias, in de woestijn. Daar ging Johannes in de omgeving van de Jordaan verkondigen dat de mensen zich moesten laten dopen en tot inkeer moesten komen, om zo vergeving van zonden te verkrijgen".


ANDERE CITATEN:


Lukas 4: 44 ; 5:1
"En hij maakte dat goede nieuws bekend in de synagogen van Judea".

"Toen Hij aan het meer van Gennesaret stond en de mensenmenigte zich om Hem verdrong om het woord van God te horen".


Lukas 8:11-15
"Dit betekent de gelijkenis: het zaad is het woord van God. Die op het pad zijn zij die het woord horen, maar dan komt de duivel en pakt het weg uit hun hart om te voorkomen dat ze gaan geloven en gered worden. Die op de rotsige bodem zijn zij die het woord met vreugde aannemen wanneer ze het horen, maar ze hebben geen wortel; ze geloven enige tijd, maar op het moment van de beproeving worden ze afvallig. Wat in de distels valt zijn zij die horen, maar gaandeweg worden ze door zorgen, rijkdom en de genoegens van het leven verstikt en raken niet volgroeid. Wat in goede aarde valt zijn zij die het woord met een goed en edel hart horen en vasthouden, die volharden en vrucht dragen".

Johannes 1:1, 14
"In het begin was het Woord, en het Woord was bij God en het Woord was God".

"Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn heerlijkheid gezien, de heerlijkheid die Hij als eniggeboren Zoon aan de Vader ontleende, vervuld als Hij was van genade en waarheid".


Handelingen 4:31
"Na hun gebed beefde de plaats waar zij bijeen waren en werden ze allen vervuld van de heilige Geest en verkondigden met vrijmoedigheid het woord van God".

1 Tessalonicenzen 2:13
"En daarom danken wij God dan ook zonder ophouden, omdat u het woord van God, dat u van ons te horen kreeg, hebt ontvangen en het hebt aanvaard; niet als een woord van mensen, maar als wat het inderdaad is: het woord van God zelf, dat ook werkzaam blijft in u die gelooft".

Hebreeën 4:12-13
"Zie er dus op toe, broeders en zusters, dat niemand van u door een kwaadwillig, ongelovig hart afvallig wordt van de levende God, maar wijs elkaar terecht, elke dag dat dit ‘vandaag’ nog geldt, opdat niemand van u halsstarrig wordt omdat hij door zonde verleid werd".

Hebreeën 11:3
"Door het geloof erkennen wij dat het heelal tot stand is gekomen door Gods woord, en wel zo dat het zichtbare ontstaan is uit het onzichtbare".

Geen opmerkingen: